nederlands

 

Bij het maken van mijn kunst kan ik de behoefte om mezelf op een vrije en intuïtieve manier uit te drukken combineren met mijn liefde voor handwerk, wat meestal meer geduld en concentratie vereist.

Al een poosje ben ik bezig de mogelijkheden te onderzoeken van het werken met metaal, vooral koper, maar ook staal, aluminium, zink of messing.

Ik werk met dit metaal alsof het textiel is, patineer het met verschillende oppervlaktebewerkings methodes en met eenvoudige textieltechnieken maak ik vervolgens unieke voorwerpen. Het is interessant om het koper te combineren met bijvoorbeeld textiel, kokosvezel, hout of beton.

Ik vind het een leuke uitdaging om te werken met niet-textiele materialen op een textielmanier en met textiel op een niet-textiele manier; in plaats van naald en draad gebruik ik bijvoorbeeld hamer en spijkers.

Inspiratie voor mijn werk komt initieel vanuit de materialen die ik gebruik. Ik hou van experimenteren en word vaak blij verrast door nieuwe ontdekkingen die ik doe. Eén daarvan was het vinden van een manier om koper met tekst en afbeeldingen te patineren door middel van zeefdruk.

Ik werk vaak in series; als ik er eentje maak, maak ik er meer. Nieuw werk kan intuïtief ontstaan of het uitgangspunt kan een bepaald onderwerp zijn, waar ik me in verdiep, dat ik ontwikkel en laat uitgroeien tot een persoonlijke interpretatie. De titel die ik mijn werk geef verwijst meestal naar het oorspronkelijke idee erachter.

Een ander materiaal waarmee ik graag werk is bijenwas; in combinatie met olieverf maak ik hiermee kleine ets-achtige werkjes. Ook vind ik het leuk om te ‘schilderen’ met de naaimachine en ben momenteel bezig met een serie kleurige gestikte iPad doodles, daarbij het gladde digitale plaatje omzettend in een tastbaar werkje met textuur. Ik hou van de tegenstelling tussen het maken van de snelle en intuïtieve tekeningen en het veel langzamere en meer precieze stikwerk; een doodle van twee minuten wordt gestikt in zo’n twee uur.

De laatste tijd ben ik aan het zoeken geweest naar een nieuwe richting in mijn werk. Omdat ik erg gefascineerd ben door de mogelijkheden van druktechnieken en altijd graag nieuwe dingen leer, ben ik onlangs begonnen met een cursus druktechnieken. Ik hoop dat dit uiteindelijk zal leiden tot een interessante combinatie met mijn textielwerk.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan kun je me een berichtje sturen.

lees minder